Na základě dotazů od uživatelů největšího karavanistického fóra v ČR www.caravan24.cz, jsem připravil soupis nejčastějších rozložení interiéru v anglických karavanech. Různých druhů je mnohem více, ale rozepíši se o těch základních, které dovážíme nejčastěji.

2 Lůžka

 

.

.

.

Celkem časté rozložení u starších karavanů cca 1990-1993

.

.

.

Nejčastější rozložení 2-místných karavanů kdy je koupelna na zádi, kuchyně na boku. WC, sprcha a umyvadlo jsou naprosto samostatně.

.

.

.

Méně časté sezení do L na přední části. Koupelna zůstává stejná.

.

.

.

Typické rozložení pro menší přívěsy kdy je v zadní části v rohu společná sprcha s wc a s umyvadlem. U většiny těchto variant je spaní velké 180x200cm.

.

.

.

Méně časté sezení do L na přední části. Koupelna zůstává stejná.

Existuje mnoho dalších variant, liší se především tím, kam výrobce umístil šatní skřínku, kde je odkládací stoleček a další menší úpravy. Výhodou dvoumístných karavanů je nižší prodejní cena na rozdíl od čtyřmístných modelů.

4 Lůžkové

.

.

.

Rozkládací spaní v přední části pro dvě dospělé osoby a na boku rozkládací palandy většinou pro děti a mládež. Velké spaní lze mít trvale rozložené a malé sezení používat na kávu.

.

.

.

Takřka to samé. Nicméně velká koupelna na zádi s odděleným wc a sprchou.

.

.

.

Varianta u menších karavanů, kdy je menší koupelna a palanda je na zádi

.

.

.

Obdobné rozložení s předním sezením do L. Toto rozložení vytváří zajímavý společenský koutek.

.

.

.

5 lůžek, v přední části většinou rozkládací dvoulůžko, v zadní části rozkládací dvou lůžko s možností výklopné palandy navrchu. Zadní část je většinou oddělitelná, tudíž je možné využívat jako pevné lůžko.

.

.

.

Rozložení s pevným lůžkem a velkou koupelnou na zádi. Obvyklé u velkých dvouosých karavanů.

.

.

.

Rozložení s pevným lůžkem a velkou koupelnou na zádi. Obvyklé u středních karavanů. Umyvadlo je často zvlášť v prostoru ložnice.

.

.

.

Obdobné ale s předním sezením do L.

6 lůžek

.

.

.

Rozkládací spaní v přední části, rozkládací palanda na boku a pevná palanda na zádi.

6ti lůžkové karavany nejsou nejčastější, většinou se liší jen rozmístěním paland. Zajímavostí u anglických karavanů je, že i 6ti místný karavan může mít provozní hmotnost 1000 kg a maximální hmotnost 1300 kg. Je tak myšleno na rodiny s dětmi s běžným autem jako octavie.