Co je vlastně Swift Sprite Cruzer za karavan/obytný přívěs? Kromě toho, že je špičkou řady Sprite, je už na první pohled patrné, že se jedná o moderní, inovativní, aerodynamický, elegantní karavan, který je nejen krásný na pohled, ale především je opravdu praktický, propracovaný a s bohatou výbavou už v základu. Už pohled zvenčí napovídá o jeho kvalitě – celý obvod karavanu, i spodní část podlahy, je ze sklolaminátu, který je odolný proti krupobití, korozi a dalším nepříznivým vlivům. Polyuretanová konstrukce, která nahradila obyčejné dřevo, jen umocní jeho dlouhou životnost a myšlenky na zatečený karavan, plísně či vlhkost, nebudou na pořadu dne. To vše už ale bylo na našich stránkách zmíněno, proto bych se raději zaměřila na karavan jako takový v praxi….  

Co považuji za velké plus oproti jiným výrobcům, je magnetická aretace vstupních dveří, která opravdu pevně drží dveře otevřené a přitom se za čas nijak nezdeformuje a nepřestane plnit svůj účel, jako tomu bývá u běžných dveřních zarážek. Samotné vstupní dveře mají zapuštěné pevné panty a jsou vybaveny lepším zabezpečením proti vypáčení. Kaslík na trakční baterii a veškeré dopojení, je devizou anglických karavanů. Ale nenechte se splést, karavany Sprite Cruzer jsou vyráběné v Anglii předním výrobcem SWIFT Group LTD, ale čistě pro evropský, kontinentální trh. Po zapojení trakční baterie Vám funguje vše, co je na 12V (světla, ventilátor, čerpadlo, atd.). Baterie se pak dobíjí při připojení karavanu na 220V, při tažení za vozidlem, nebo ze solárního panelu (pokud si jej necháte nainstalovat). Pod karavanem je šikovně připevněný ALKO držák, na kterém je umístěno rezervní kolo, které tak zbytečně neblokuje prostor v karavanu. Impozantní zaoblené venkovní LED světlomety pak jen upozorní na výjimečnost Vašeho přívěsu. Vypadají vskutku moderně a luxusně. Je na místě zmínit i šikovné nášlapy na krytu oje, které jsou praktické např. při mytí předních oken. Plynulost jízdy zajistí hliníková kola s kvalitními pneumatikami a ALKO stabilizátor, který se postará, aby karavan i vozidlo jelo v jedné linii. Výrobní kvalita exteriéru dosahuje opravdu nadstandartní úrovně. Okna jsou z masivního, dvojitého polyuretanu. Víko předního úložného prostoru je velmi pevné a nekroutí se jako u řady konkurenčních karavanů.

                                 

A je na řadě vnitřek karavanu, který Vás jistě hned oslní a nadchne tím, jak je prosvětlený, čemuž dopomáhá i panoramatické okno v ohybu střechy, které v jiných karavanech běžně nenajdete. Veškeré osvětlení je LED, tudíž je úsporné a prodlouží životnost baterie karavanu. Design skříněk a nábytku je prolnutý teplými tóny dřeva, vysokým leskem a chromovými úchytkami. U předního sezení oceníte pevnost i kvalitu sedáků s pružinami. Kávičku si pak můžete dát u rozšiřitelného šuplíkového stolečku, aniž byste byli nuceni vytahovat velký stůl, který ale samozřejmě v karavanu také najdete. Je uložen v samostatné přihrádce a je možné ho využít i venku před karavanem. Rozkládání spaní ze sezení je oproti německé konkurenci velice jednoduché a rychlé. Pouze vysunete rošt, který se skrývá pod šuplíkovým stolečkem. Prostor vystelete opěradly ze sezení a spaní je hotové, navíc prostorné a opravdu pohodlné. Do růžova se vyspíte i na pevném lůžku, na kvalitní značkové matraci z paměťové pěny od firmy Duvalay. Kromě velkého množství úložného prostoru ve skříňkách a pod sedáky, vzniká jeden velký prostor i pod francouzským, případně ostrovním lůžkem (v závislosti na modelu karavanu), který pohodlně otevřete a nemusíte se přitom bát, že by Vám víko postele spadlo na hlavu, díky plynovým vzpěrám. Zavírání šuplíků je s dojezdem, tudíž nehrozí nechtěné bouchnutí, vrchní skříňky mají pružinové vzpěry, proto můžete pohodlně ukládat věci, aniž by se skříňka samovolně zavírala.                                   

                                                         

Co jisto jistě neohromí jen ženu, je krásná, prostorná koupelna s vlastním sprchovým koutem, umyvadlem, toaletou a úložnými prostory a na rozdíl od běžných karavanových kompaktních koupelen, si nebudete muset čistit zuby a stát přitom ponožkami v mokré sprchové vaničce. Sprchový kout je dostatečně velký na to, aby se v něm bez obtíží osprchoval i větší muž, aniž by si připadal jako ve svěrací kazajce 🙂 Luxusní sprchová hlavice je působivá už svým designem a svoji funkčností Vás v tom jedině utvrdí.  

Kuchyně je kapitola sama pro sebe…. Povrch linky je z odolného materiálu, na kterém horko těžko uděláte škrábanec a když už se to podaří, tak není tolik znatelný a viditelný. Leckdo může namítnout, že na dovolenou nejezdí z důvodu, aby trávil čas v kuchyni a vyvařoval. S tím samozřejmě souhlasím a jídla v restauracích mohou být občas příjemnou změnou, nicméně z vlastní zkušenosti mohu říct, že neošizená, poctivá večeře v podobě staeků, nebo jiného masa, které si ugrilujete na Vašem plynovém či jiném grilu, je k nezaplacení. V tu chvíli přichází na řadu využití plynové trouby a grilu, ve kterých si pohodlně připravíte přílohu k masu – pečené brambory, grilovaná zelenina, atd. Zkrátka, budete-li chtít, můžete i v karavanu fungovat jako doma a bez omezení. Plynové hořáky asi netřeba zmiňovat, ty jsou v každém karavanu, ale máte zde navíc i jednu elektrickou plotýnku pro případ nouze 😉 Ač modely Cruzer nedisponují vysokými chladničkami, tak i tak je jejich objem poměrně velký – 110L. Kvalitní zapuštěný dřez s chromovou baterií je samozřejmostí, stejně jako mikrovlnná trouba, která je nedílnou součástí každé domácnosti, tak proč ne Vašeho karavanu? Mile mě překvapilo i to, že v úložném prostoru pod dřezem najdete prkénko, které můžete zasadit do otvoru dřezu a tím si zvětšit pracovní plochu kuchyně a odkapávač, který šikovně usadíte ke dřezu a voda z nádobí tak cíleně stéká tam, kam má.

Teplo v karavanu zajistíte kombinovaným topením Truma, které je jak na plyn, tak na elektřinu a díky rozfukům, které jsou rozmístěny po celém karavanu, se teplý vzduch rovnoměrně rozprostře po celém obytném prostoru. Teplo od nohou Vám bude i díky odnímatelným, příjemným kobercům. Tepelná izolace je perfektní, není proto třeba se obávat zimní dovolené, protože karavan pohodlně vyhřejete i v -20°C. Únik tepla je téměř nemožný a to i díky dvojitým, kvalitním oknům, které nepropustí ani zimu, ani teplo 🙂 Díky 10L Truma Ultrastore bojleru, který je rovněž na plyn i na 220V a zabudované 38L vnitřní nádrži na vodu, si dopřejete horkou sprchu a zachováte si standard, na který jste zvyklý z domova. 

Nejedná se o životně důležitou věc, ale určitě je příjemným doplňkem zabudované rádio/CD/MP3 přehrávač, díky kterému si poslechnete oblíbenou hudbu, nebo zjistíte momentální dění na domácí půdě i ve světě. Na kontrolním 12V panelu, který se nachází nad vstupními dveřmi, můžete zjistit stav nabití/vybití trakční baterie a auto baterie, pokud jste připojeni za vozidlo a spínač na membránové čerpadlo. V karavanu je dostatek evropských zásuvek, 12V zásuvka, příprava a připojení k televizi…. To vše a ještě mnohem víc objevíte v nových modelech Cruzer a s čistým svědomím mohu říct, že se jedná o „luxusní hotelový pokoj“, který je ve své střední třídě nadmíru vybaven a kvalitně zpracován.

    

Vážení zákazníci, ve dnech 29. - 30.3. a 1.4. bude naše provozovna uzavřena. Přejeme příjemné prožití velikonočních svátků.